2014. június 21., szombat

Recept: Teljes kiőrlésű tönkölykenyér tökmagliszttel

Csak a saját magad által készített kenyérről tudhatod, hogy mi van benne. Egyébként csak átveréshegyekkel találkozhatsz. Általában. Most kezdtem el kísérletezni a kenyerekkel. Állítólag teljes kiőrlésű tönkölyt szabad enni, legalábbis egyesek szerint. Mások szerint persze nem. De mielőtt a megannyi álláspont az őrületbe kergetett volna, gyorsan megsütöttem ezt a kenyeret. Tényleg alig van vele munka. És ehető lett. A jövőben azért még próbálkozom a felturbózásával. De egynek jó.

Hozzávalók:
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g tökmagliszt
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 teáskanál só
2 teáskanál szódabikarbóna
kb. 3-4 dl víz
napraforgómag








A kétfajta lisztet a sóval, a szódabikarbónával összekeverem, hozzáadom az olívaolajat, majd apránként a vizet, annyit, amennyit felvesz. Összegyúrom, majd sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába teszem, a tetejére magokat szórok (pl. napraforgó). A 200 fokra előmelegített sütő aljára egy vízzel teli tepsit teszek, majd mehet  a felette lévő rácsra a kenyérkénk. 30 percig sütjük, utána hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése